FAQ

Vad är en ISRC-kod och hur skaffar jag en?

ISRC står för International Standard Recording Code och är en standard som tagits fram för att kunna identifiera ljudinspelningar. Varje enskilt spår på din skiva behöver alltså en unik kod som kommer att återanvändas om samma inspelning skulle ges ut igen. Syftet är att underlätta för exempelvis Radio och TV att identifiera inspelningen så att ersättning hamnar hos rätt bolag och personer. För att skaffa en ISRC-kod ska du höra av dig till IFPI (skivbolagens branschorganisation) och göra en ansökan. www.ifpi.se

Vad är en EAN-kod och hur skaffar jag en?

EAN (även kallas gs-1) är en streckkod bestående av 13 (12+1) siffror som används världen över för att märka varor. För att ge ut din skiva behöver du en EAN-streckkod att sätta på CD-skivan. För att beställa en EAN-kod kan du höra av dig till Grammotex – de skickar då ut din streckkod till dig som en högupplöst bild. Kostnaden för detta varierar beroende på hur många skivor som du kommer att släppa. Vid köp av minst 10 EAN-koder erhålls till exempel 10% i rabatt. För mer information besök: www.grammotex.se eller www.gs1.se.

Hur fungerar NCB?

Nordisk Copyright Bureau är en organisation som har som uppgift att förvalta anslutna kompositörer, textförfattare och producenters mekaniska rättigheter. Ansluten till NCB blir man automatiskt när man ansluter sig till STIM. NCB samlar in pengar till upphovsmännen när någon framställer en mekanisk kopia – i vissa fall en CD-skiva med upphovsmannens verk på. För varje skiva som släpps behöver man betala in en NCB-avgift. CDOD ser till så att denna avgift betalas och att alla skivor med upphovsrättsliga verk blir registrerade hos NCB.

Kan jag som privatperson använda mig av CDOD:s tjänster?

CDOD vänder sig både till företagskunder men även till dig som privatperson. Enda kravet från vår sida är att du innehar en f-skattesedel.

Kan ni även leverera DVD-skivor?

CDOD kan även erbjuda DVD-skivor, kontakta oss gärna för mer information.

Vad kostar det?

CDOD tillverkar, lägger upp på Grammotex (eller Bokrondellen om det är aktuellt), distribuerar, fakturerar kunderna, rapporterar och betalar NCB. Startavgiften är 1000kr + moms per produktion/album. Styckepriset inkluderande allt ovan är 59 (även inkl NCB-licensen). Digipack är ungefär detsamma men om inte NCB skall administreras och betalas minskar vi grundpriset med 10 kr.

Om jag släpper min egen musik via en digital distributör kan jag då fortfarande ta del av CDOD:s tjänster?

Ja, CDOD står endast för fysisk tillverkning och distribution.

I vilket format ska jag ladda upp mitt artwork?

Du ska ladda upp ditt artwork i filformatet PDF. Vi har gjort i ordning en mall som ni fritt får använda när ni konstruerar er layout. Specifikationer för PDF:erna kan ni ladda hem här: ladda hem.

Vad menas med metadata?

Metadatan är gängse copyrightinformation, samma som på en labelcopy. CDOD använder metadatan dels för att lägga upp produkten hos Grammotex men även för att sköta rapporteringen till NCB. I denna mall anger ni också till vilket pris exkl moms, även kallat PPD/F-pris, som produkten skall säljas. Antingen anger ni priset i kronor och ören eller så använder ni er av våra priskoder. Ladda hem vår mall där du skriver in produktens metadata i en Excel-fil. Ladda hem.

Vad är en disk-image?

En disk-image (eller skivavbild) är en digital fil som avbildar exempelvis en CD eller DVD. Istället för att skicka en fysisk CD-skiva erbjuder vi alltså kunder att skicka CD:n som en digital fil vilket underlättar arbetet när skivan ska tryckas.

Vad är PPD? F-pris?

PPD är förkortningen för “Published Price to Dealer” vilket är samma sak som vad butikerna betalar för din produkt. I bokvärlden kalla man detta för F-pris (förlagspris).

Hur ska PDF-filerna skickas? Finns det en tryck-mall?

Vi har gjort i ordning en mall som ni fritt får använda när ni konstruerar er layout. Specifikationer för PDF:erna kan ni ladda hem här.

Hur lång tid tar det från att ni har fått all information och data ni behöver fram tills att skivan "släpps"?

När CDOD har mottagit alla filer kontrolleras först materialet innan vi kan distribuera skivan. Normalt sett brukar denna process ta ca 2-3 veckor.

Trycker ni upp ett provexemplar av skivan som vi vill släppa så att man kan se hur grafik ser ut, eller gör ni en kontroll av det själva?

Vi kontrollerar att CD-skivans kvalité håller de krav som ställs för marknaden. I startavgiften som ni betalar ingår ett provexemplar av skivan, när vår kontroll är färdig skickar vi ut provexemplaret till er.